czwartek, 16 listopada 2017

Tłuszcz - przyjaciel człowieka czy wróg ? Najnowsze doniesienia


Tłuszcze w diecie zazwyczaj kojarzą się wyłącznie negatywnie. Są one oskarżane o nadwagę, nadciśnienie czy miażdżycę. Eliminowanie ich z diety stało się dla wielu koronną zasadą diety — czy słusznie? Sprawdźmy, co na ten temat mówią najnowsze doniesienia.


Jak to jest z tłuszczami ?



Na początku uściślijmy co Polacy rozumieją pod pojęciem tłuszczów. W tej potężnej grupie znajduje się zarówno masło, smalec, jak i oliwa lub olej. Tłuszcze są obecne także w naturalnych, roślinnych produktach tj. orzechy czy rzepak. Trudno więc go całkowicie wyeliminować i — co istotne — nie można tego robić.

Lipidy odgrywają ogromną rolę w naszym organizmie. Są one odpowiedzialne m.in. za gromadzenie i dostarczenie energii do narządów tkanek, hamowanie skurczy żołądka i wydzielanie soków żołądkowych czy dostarczenie nienasyconych kwasów tłuszczowych potrzebnych do powstania hormonów tkankowych. Co więcej, tłuszcze stanowią materiał budulcowy błon komórkowych i regulują czynności układu sercowo-naczyniowego. To one są także źródłem witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, do których należą witamina A, D,E, oraz K. To oczywiście tylko niektóre z zadań, które lipidy spełniają w organizmie, ale już te wymienione powinny być wystarczającym powodem, dla którego dobre tłuszcze pozostaną w naszej codziennej diecie.

Dobre tłuszcze — to znaczy które?


Tłuszcze są dla nas prozdrowotne, jeśli zwrócimy uwagę nie tylko na ich ilość, ale przede wszystkim jakość. Zdecydowanie „nie” powinniśmy powiedzieć nasyconym kwasom tłuszczowym, kwasom tłuszczowym trans.

Wybierajmy produkty, w których znajdziemy kwasy omega-3, omega-6 oraz kwasów jednonienasyconych i nienasyconych. Z powodzeniem więc powinniśmy włączyć do diety orzechy, słonecznik, dynię, a także awokado. Nie zapominajmy o rybach w szczególności o łososiu, halibucie, karpi, dorszu czy makreli i sardynkach.

Dobre tłuszcze są orężem z tzw. złym cholesterolem, ale też wzmacniają układ naczyniowo-sercowy. Musimy pamiętać, że tłuszcze w codziennej diecie powinny zajmować około 25 - 30 proc. całej diety.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz